705 ₴/кг
605 ₴/кг
Показати оптові ціниТерпко-кислі ягоди.
Плоди, як свіжі, так і висушені, кладуть у супи для повідомлення кислуватого смаку. З барбарису варять варять варення, готують желе, соки, сиропи, шербети, роблять настоянки, лікери, а також додають ягоди як приємну кислу приправу в пікантні соуси до дичини (наприклад, до дикого гусячого, смаженої яловичини та телятини.
У світовій кулінарії:
У деяких кухнях народів Кавказа та Закавказя ягоди додають у хрену, у Середньій Азії неодмінно кладуть у плов і в начинку для купат. Висушені та витончені на порошок ягоди барбарису — прекрасна приправа до шашлику, люля-кебабам і навіть до бульйону з баранини, причому порошок можна подати окремо до готової страви.
Народна медицина:
З лікарською метою використовуються листя, плоди, кора та коріння рослини. Барбарис — рослина, багата на біологічно активні речовини. Сік плодів має жарознижувальну, протимікробну, кровоспинну, потогінну та зв'язувальну властивості. Свіжі плоди, настої, витяжки та настойки застосовують у разі захворювань печінки, нирково-кам'яної хвороби, у разі запалення нирок, сечового міхура, подагри та ревматизму. У ягодах містяться речовини, що перешкоджають процесу окиснення і здатні виводити з організму токсини, активно очищати організм, сповільнювати процеси старіння, запобігати раку й атеросклерозу. Молоде листя барбарису використовуються для виготовлення вітамінного чаю. Препарати з барбарису знімають біль у боці, усувають хронічні закрепи, лікують цироз печінки та виразку шлунка, а також головні та суглобові болі. Сік барбарису добре втамовує спрагу, збуджує апетит.
Під час використання препаратів із барбарису є протипоказання, особливо обережні мають бути вагітні.