39 ₴/упаковка
29 ₴/упаковка
Показати оптові ціниМінімальна сума замовлення на сайті — 200 грн
Маш (боби мунг, квасоля золотиста) - маленькі зелені боби овальної форми з глянцевим блиском і гладкі на дотик, рослини з сімейства Бобових. Цю багаторічну траву культивували в давнину індійці, і саме мешканці цієї країни дали їй назву мовою хінді «мунг». Таким чином, історичною батьківщиною машу є територія Пакистану, Індії та Бангладеш, проте культивують його в промислових масштабах та в Індонезії, Китаї, М'янмі, Таїланді, на Філіпінських островах та по всьому субтропічному поясу земної кулі. Розведенням бобів мунг також займаються в посушливих кліматичних умовах деяких штатів США та регіонів Південної Європи, де збирання врожаю здійснюється у два етапи: у червні, а потім у листопаді. Це пов'язано з повільним поступовим дозріванням насіння машу, яке просто неможливо зібрати одноразово.
Золота квасоля знаходить широку сферу застосування в кухнях Індії, Середньої та Південно-Східної Азії, Японії та Кореї. Китайські гурмани вважають за краще варити продукт повністю або очищати і подрібнювати, а потім гасити зі спеціями та приправами. Ці дрібні боби готуються близько 40 хвилин без попереднього вимочування і до смаку сильно нагадують квасолю з легким горіховим відтінком – їх додають у супи або викладають на гарнір до м'ясних страв. Маш, обсмажений у фритюрі, - чудова східна закуска.
Очищені світло-зелені боби маша – основний інгредієнт для приготування індійської пасти «Дхал», яка потім використовується як компонент різних десертів, кремів та млинців. Дхал можна зустріти й у складі морозива, напоїв та желе, а відповідно до аюрведичної кулінарії паста з машу присутня у її головній страві – «Кічарі».
Боби мунг з пальмовим цукром залишають після себе чарівний ледь вловимий післясмак, разом з імбиром і часником вони прикрашають аромат страви, а в поєднанні з овочами, соусами, арахісом, морепродуктами, яловичим і курячим м'ясом з машу виходять ситні першосорт.
Крохмаль бобів мунг застосовується при виготовленні одного різновиду локшини та для отримання желе. В Узбекистані великою популярністю користується вегетаріанський плов із суміші неочищеного машу, рису та олії – «маш-хурда».
Також у їжу вживають молоді паростки машу, що досягають кількох сантиметрів при вигонці протягом доби, - їх вживають у їжу поряд із пророщеною соєю.
Склад та корисні властивості бобів мунг
Маш – дієтичний та помірно калорійний продукт, що містить багато клітковини, білків та вітамінів, який з успіхом здатний замінити м'ясо для вегетаріанців. Боби мунг мають антитоксичні властивості і здатні прискорювати загоєння термічних опіків, виводити шкідливі речовини з кишечника, надавати сечогінну та гіполіпідемічну дію. Пророщене насіння рослини дуже багате на аскорбінову кислоту, залізо і кальцій, що благотворно позначається на перебігу інфекційно-запальних захворювань: бронхітів, трахеїтів, ларингітів, синуситів і ринітів.
У китайській народній медицині маш рекомендований при харчових отруєннях, наприклад, отруйними рослинами чи грибами, а також важкими металами та пестицидами. Кашка маша - гарний засіб при вугровому висипі, дрібних ранках і дерматитах, тому останнім часом стали з'являтися косметичні препарати з додаванням борошна бобів мунг.
Протипоказання
Продукт може викликати реакції індивідуальної непереносимості, а при надмірному вживанні людьми з порушенням травлення – диспепсію та метеоризм
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Таджикистан |
Упаковка | |
Упаковка | Пакет |
Вага | 0.2 кг |
Основні атрибути | |
Тип бобових | Маш |